Ask Question
23 June, 13:47

Howie Long has just learned he has won a $500,000 prize in the lottery. The lottery has given him two options for receiving the payments. (1) If Howie takes all the money today, the state and federal governments will deduct taxes at a rate of 46% immediately. (2) Alternatively, the lottery offers Howie a payout of 20 equal payments of $36,000 with the first payment occurring when Howie turns in the winning ticket. Howie will be taxed on each of these payments at a rate of 25%

0
Answers (1)
  1. 23 June, 14:50
    0
    This decision will depend on whether or not Howie needs immediate money and the rate of inflation. Assuming there is no inflation, as the issue did not mention it, and Howie prefers the decision that yields the greatest financial reward, simply calculate and lower the tax in each situation, and then compare them.

    Scenario 1: Total receipt upon ticket delivery with 46% deduction

    46% = 46 / 100 = 0.46

    To find the value to be deducted, let's multiply the total by 0.46

    500,000 * 0.46 = $ 230,000

    That way Howie would get $ 500,000 - $ 230000 = $ 270,000

    Scenario 2: 25 installments of $ 36,000 with 25% deduction

    The gross total will be 25x $ 36,000 = $ 900,000

    Now it is enough to decrease 25% of the total amount, to find the amount of the tax.

    25% = 25 / 100 = 0.25

    $ 900,000 * 0.25 = $ 225,000

    Finally, simply decrease the amount received by the tax amount:

    $ 900,000 - $ 225,000 = $ 675,000

    Therefore, Howie would be better off if he opted for the installment payment.
Know the Answer?
Not Sure About the Answer?
Find an answer to your question ✅ “Howie Long has just learned he has won a $500,000 prize in the lottery. The lottery has given him two options for receiving the payments. ...” in 📘 Business if you're in doubt about the correctness of the answers or there's no answer, then try to use the smart search and find answers to the similar questions.
Search for Other Answers